.

tisdag 7 juni 2011

Administrativa gränser


Administration är inte ngt verklig sak utan det är en produkt av mänsklig fantasi, en intellektuell produkt. Man kan påstå att människor kom överens om hur administrationen ska ske och på vilka regler den ska byggas. Men är verkligen alla överens? Eller är det tvångsmässighet.

Administrationen , precis som alla andra intellektuella produkter håller på att digitaliseras och bredvid staternas och andra traditionella organisationer har vi redan nu en mängd administrativa enheter på Internet. Facebook påstås vara en av världens största Internet Community och samtidigt en världens största administrativ system , med det antal människor som är registrerade där med alla sina uppgifter och även åsikter, intresse och personliga känslor. Många andra Internet Community bygger på gemensamma intresse, oftast programmering, gemensamma åsikter, gemensam sexuell läggning, är knutna till en musik Idol eller politisk ledare . Det finns Internet Community som har anknytning till den verkliga verkligheten bundna till en fysisk plats där människor träffas även fysisk. Här kan man nämna alla klubbar som har sitt forum på Internet, föreningar, företag. En konkret exempel kan vara Hay House i USA. En annan viktig exempel är det som it gubbar håller på genom att utnyttja Lady Gagags dragningskraft. Lady Gaga Är bäst på Twitter och nu skriver CNN om hur hon uttnyttjas av den anlädning:
"Backplane is about bringing together communities and Gaga's community just so happens to be the community we're using to learn about proper functionality," CEO Matt Michelsen said to Mashable, a CNN content partner
http://edition.cnn.com/2012/02/08/tech/social-media/lady-gaga-social-little-monsters/index.html
Tyvärr så ser det ut att Lady Gaga är en pajas , som andra styr med...
(
(CNN) -- Lady Gaga is already the reigning queen of Twitter, with her nearly 19 million followers topping those of anyone else on the site.

Now, she's launching a site of her own.

Little Monsters, now in invite-only beta testing, is the pop princess's effort at creating a network built around her fan base -- which she's dubbed the aforementioned "monsters."

An early look at the site suggests it will be designed a lot like Pinterest, the fast-emerging mobile app that lets users "pin" locations and items that they like. Gaga's site also will emphasize sharing and creating photos and videos, as well as letting other users promote content from others that they like (something similar to sites like Reddit and Digg).

The site is the first project by Backplane, the startup where Lady Gaga's manager, Troy Carter, is one of four founders. The company will focus on online community-building.

"Backplane is about bringing together communities and Gaga's community just so happens to be the community we're using to learn about proper functionality," CEO Matt Michelsen said to Mashable, a CNN content partner. "We think we can really change the world."

When other sites are launched, Backplane allows user to switch back and forth among as many as they want.

Even with Gaga's massive social-media presence (she was the first artist to hit 1 billion YouTube video views), it remains an open question whether a social site devoted almost exclusively to her fans will have a big enough user base to fly.

At The Frisky, another CNN content partner, Tiffanie Drayton imagines chat on the site this way:

Little Monster 1: "Lady Gaga sure knows how to rock a bad-ass meat dress."

Little Monster 2: "I think that getup must have smelled horrible."

LittleMonsters.com Administrator: "Lady Gaga always smells like roses!" (squishes Little Monster 2) "Carry on with the idolatry you little monsters!"

What do you think? Does this site have a chance? - det står på CNN sidan)

Om problem knutna till frivilliga administrations system på Internet skriver bl.a. forskare Martin Berg (t.ex.  http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1355765&fileOId=1355766) .

Ekobyar är ett exempel på administrativa enheter som inte finns på Internet utan är knutna till marken , till att ett antal människor kom överens om att samarbeta för att leva tillsammans  på ett miljövänligt sätt, på ett geografiskt område

Det är möjligt att var och en snart ska kunna själv bestämma vilket administrativ system vill man tillhöra beroende av intresse, ledare, livsstil, tro, geografisk område m.m. , nu när diktatur efter diktatur faller och demokrati ökar. Men ännu så länge är vi fortfarande bundna till de traditionella administrativa system där befolkningen är indelat i stater.

John Lennon, fredens förespråkare vill se världen utan administrativa gränser, och Aztekers och Mayers tro gick ut bl.a. på att man kan inte köpa mark på liknande sätt som man inte kan köpa luft. Genom historien ser vi att makthavare ofta ville utöka gränser för sitt land för att bli mäktigare och rikare. Sådan gränsutökning som beordras av makthavare ofta är på befolkningens bekostnad som tvingas till att flytta eller kriga. Jag tror inte att ngn förutom diktatorer tycker att det är rättvist att ändra på gränser utan hänsyn till befolkning.


Det tror jag kan vara en självklarhet för de flesta med ett undantag. Och det undantaget  är de som skapade sig mer inflytande positioner i samhället och eftersträvar att utöka sin inflytande ytterligare. Främsta exempel på sådana makthavare kan vara  EU parlamentariker. Från en sida kan man se EU som en positiv kraft för att öka demokrati och en organisation som slår vakt om mänskliga rättigheter och om frisk miljö för sina medbörjare , men man kan också se på EU som på en diktatur som vill sudda bort gränser mellan de många länder som ingick i EU för att kunna smidigare dra förmåner från befolkningen.
Vad  projektet Sail som EU håller på att arbeta med och som går ut på att skapa nytt Internet struktur kommer att resultera i , det vet man inte nu. Den offentliga syftet med projektet är att den skulle göra informations floden smidigare. Men kan det också visa sig att den kommer att skapa begränsningar i informations utbyte? Sara Engstrum skriver i Ny Teknik " Din datormiljö kommer att uppstå där du befinner dig." (http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/internet/article3120714.ece)

Tidigare var det Ryska reppubliker som ingick i en stort sammanslutning, för att efteråt hålla på blodiga kamper för att återfå sin självständighet, oberoende och fullständig rätt att utöva sitt språk och kultur, och eget administrativ system.

En ganska naturlig administrativ utgångspunkt är fördelning efter gemensamt språk , kulturarv eller med hänsyn till att människor bor inom något geografisk område och tillsammans sköter mark och skapar en fungerande organisation. Det kan man tycka är mycket naturlig att administrativa gränser sammanfaller med kulturella och språkliga gränser.  Sådana gränser underlättar att bevara kulturell identitet  för en vis befolkning och känna grupptillhörighet, i synerhet nu, när vi lever  i globaliserings tider i en global by.

I större tidsintervaller är det tydligt att språk grupper förflyttas och omvandlas och vissa språk försvinner ur kartan samtidigt som nya kulturer skapas och utvecklas. Men att använda sig av fysisk, ekonomiskt eller administrativ makt för att våldsamt påverka de processerna kan göra att personlig integritet och identitet hos stora folkgrupper rubbas. I värsta fall när det handlar om krig tillkommer fysiska, ekonomiska och andra skador för alla inblandade.

Här i Skåne är det mycket bra att Regionens administrativa gräns sammanfaller med kulturella  och språkliga gränser. Den turen hade inte Småland som ligger bredvid. Gdansk där jag kommer ifrån var en fri stad innan kriget, där bodde framför allt polacker och tyskar men efter kriget blev halva befolkningen tvingad att flytta till Tyskland. Vidare norr om Gdansk finns det en kulturell minoritet , Kaszuby, som lyckas bevara sitt språk och kultur trots att de inte har något offentlig godkänd administrativ gräns. Att den nya nationen Amerika har en president med onekligen Afrikanska rötter tycker jag är rätt, men ser framemot att de många mexikanerna, besläktade med USA ursprunglig befolkning,  får mer plats i USA. Det som jag inte tycker om, det är att Aboriginer i Australien behandlas som andra klass medborgare, fast det är deras hemland.