.

fredag 22 juni 2012

Ändra lagen om effektreserv , eller ?

Näringsdepartamentet i Svenska Riksdagen är den ansvariga myndigheten för Lagen om effektreserv (2003:436) som gäller fram till året 2020.
(1 § Den myndighet som enligt 8 kap. 1 § första stycket ellagen (1997:857) har systemansvaret för el (den systemansvariga myndigheten), har ansvaret för att en effektreserv om högst 2 000 megawatt finns tillgänglig. Effektreserven ska skapas genom att den systemansvariga myndigheten ingår avtal dels med elproducenter om att ställa ytterligare produktionskapacitet till förfogande, dels med elanvändare och elleverantörer om minskad elförbrukning.)

Den systemansvariga myndigheten som regleras i el lag kap 8 §1, är tydligtvis kärnkrafts nät.

Är det rymligt att ha en lag som  går ut på att svenska staten ska köpa el hos kärnkraft bolag http://www.svk.se/ fram till året 2020 ( http://www.regeringen.se/sb/d/12289/a/145387 ).
Är det rymligt att utse Svenska Kärnkraftsnät som systemansvarig myndighet för el försöjning enligt el lagen kap 8 §1 ?
Nej. Det är inte det, nu efter tragedi i Fokushima .
Det som bör vara akut för riksdagen det är att ändra på den systemansvariga myndigheten för el.
Alternativt för man tilläga ändringar i effektreservlagen (2003:436) att elen måste komma från förnybara energikällor.
I själva verket är det redan för sent för de som bor i Sverige idag, eftersom
"Svenska Kraftnät kan nu påbörja arbetet med att bygga både norra och södra grenen av SydVästlänken. Det står klart sedan regeringen beviljat Svenska Kraftnäts ansökan om nätkoncession för sträckan mellan Hallsberg och Barkeryd. Tidigare i vår fick Svenska Kraftnät sin ansökan beviljad för SydVästlänkens södra gren mellan Barkeryd och Hurva." - som Viktor Wallström  skriver på svk hemsida .
Vidare skriver han att " För att de olika delarna av förbindelsen ska kunna byggas krävs tillstånd, så kallad nätkoncession. Det är koncessionerna för den norra och den södra grenen av SydVästlänken som regeringen nu prövat och beviljat. " ... "SydVästlänken är en av de största enskilda investeringarna som gjorts i det svenska elnätet och omfattar totalt mer än tio miljarder kronor."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar