.

torsdag 30 augusti 2012

Ett prejudicerande fall om Internet

Dagens Nyheter beskriver ett fall som överklagades från förvaltningsrätten till Kammarrätten som kan bli prejudicerande fallet. Frågan handlar om nyttjande av Internet. DN skriver "Förvaltningsrätten anser att kommunen ska betala en deltidsarbetslös kvinnas internetabonnamang." ... "Sundbybergs kommun överklagar till Kammarrätten för att få klarhet vad som gäller."
I Juni har Skånska Bladet  skrivit en artikel "om att internetuppkoppling ska vara en godkänd utgift för familjer med barn på högstadiet och gymnasiet. Upp till 150 kronor i månaden får internetuppkopplingen kosta." Och det ska gälla i Lund , en kommun där alla kan skriva.
http://www.skanskan.se/article/20110609/LUND/706099897/-/internet-ska-inga-i-socialbidraget

Det är inte ngt nytt förslag från politiker. Redan året 2009 uppmärksammar Smålandsposten  Socialdemokraternas motion till kommunfullmäktige, som handlar om samma grej: "Tillgång till dator och internet är ingen lyx, utan en nödvändighet anser motionärerna Åsa Karlsson, Rose-Marie Holmqvist och Amelie Asp i sin motion. För barn är det i dagsläget en självklarhet. Därför menar man att normen för ekonomiskt bistånd, det som förr kallades socialbidrag, ska rymma även schablonbelopp för dator och internetuppkoppling."
http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/dator-bor-inga-i-socialbidrag(1367063).gm

Också Vensterparti tycker att Internet är en rättighet och nödvändighet i detta samhälle.
Alice Åström, vice ordförande  (V), Eva Olofsson, riksdagsledamot (V) och Karin Rågsjö, vice ordförande i Stockholms stads socialtjänst- och arbetsmarknads- nämnd (V) har debbaterat om detta på aftonbladets debattsidor. "Var femte ensamstående förälder lever på försörjningsstöd (tidigare socialbidrag). Många familjer är beroende av stöd under längre tid. Snäva normer drabbar enligt debattörerna barnen." - kommenterar aftonbladet.

Begreppet kommunikationssamhälle och informationssamhälle gärna använder man för att beteckna vår verklighet i vetenskapliga termer. Ett prejudikat som talar om att man inte kan leva i samhället utan Internet bekräftar att denna beteckningen verkar mycket rimlig, eller finns det andra faktorer som man kan betrakta som nödvändiga för alla i samhället och som inte fanns innan? Typ  typiskt? Vad i så fal? Jag skulle säga Internetsamhälle. Kommunikation och information har alltid funnits. Internet finns fr.o.m.  året 1969.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar