.

måndag 10 september 2012

Kol som tinar av klimatuppvärmning ger CO2 utsläpp

Den globala uppvärmningen blir större och större. Så kallad permafrost, dvs ställen där vattan och marken är frusen året rund, tinar. Tinande permafrosten med frusen kol , som det är i Sibirien, orsakar ytterligare CO2 utsläpp till luften.
http://www.su.se/om-oss/press-media-nyheter/pressrum/storre-koldioxidutslapp-fran-kollapsande-permafrost-utmed-sibirisk-arktiska-kusten-an-forutspatt-1.98994
http://www.su.se/om-oss/press-media-nyheter/pressrum/storre-koldioxidutslapp-fran-kollapsande-permafrost-utmed-sibirisk-arktiska-kusten-an-forutspatt-1.98994  På bilden (från Stockholms Universitets Hemsida) är det permafrostmassiv utmed arktis-sibiriska kusten .



Örjan Gustafsson, professor i biogeokemi vid Stockholms universitet säger : "Ungefär hälften av allt organiskt kol som finns i världens jordar hålls i de frusna ytlagren av permafrost i Arktis (motsvarande dubbelt så mycket kol som i atmosfärens koldioxid). Uppvärmningen av Arktis är också dubbelt så stor som genomsnittet för jordklotet vilket kan skynda på en kollaps av de kolrika permafrosttäckta kusterna.  - Kust-Yedoma är troligen mer utsatt för frigörelse av kol än andra permafrostmiljöer. Det utsätts inte bara för direkt uppvärmning ovanifrån av den varmare luften utan även för ökade våg- och vinderosioner på grund av havets nivåhöjning och längre isfria sommarsäsonger."


Läs mer på http://www.su.se/om-oss/press-media-nyheter/pressrum/storre-koldioxidutslapp-fran-kollapsande-permafrost-utmed-sibirisk-arktiska-kusten-an-forutspatt-1.98994
"frigörelse av kol från denna stora kolreservoar är en process som är i full gång."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar