.

onsdag 22 februari 2012

MDI LUFT BIL - Grönt Tekniskt Nätverk

http://www.facebook.com/GrontTeknisktNatverk
© Zuzanna Domst ©
©Zuzanna Domsta©
MDI - Moteur Develeopment International - är en fransk firma som har bilar som går på komprimerad luft. Denna månaden dyk det up på MDI hemsida http://www.mdi.lu/  en nyhet som dementerar felaktiga rykte om deras affärsförhållande. På hemsidan  , finns det ingen kontaktperson utan bara en formulär att fyla i , men från andra hemsidor  framgår det mera detaljer.  Många intervjuer och artiklar om bilen som går på luft och om MDI publicerades året 2008.   Dino Sten skrivit på http://www.aftonbladet.se/bil/article11538228.ab    "Med luft som drivmedel blir utsläppen lika med noll. Att fylla tanken med komprimerad luft vid speciella mackar ska enligt uppgift ta endast två minuter. Men det går bra med en eldriven hemmakompressor också, fast då tar det längre tid. Priset för en AirPod One kommer att hamna på ca 60 000 kronor. Går allt enligt planerna kan bilen lanseras i USA år 2010. I Europa och i Indien kan det bli redan nästa år.",  Back to balance skriver på http://www.backtobalance.se/?p=129  "Mannen som sysslar med detta, Mr (monsieur) Guy Negre, grundade 1990 det fortfarande familjeägda lilla företaget MDI Group med verksamheten så småningom förlagd till Carros inte långt från Nice i södra Frankrike. Där har han tillsammans med Mr Cyril Negre (en son?) och ett tekniskt team utvecklat sina drömmar om den tryckluftsdrivna motor som han menar skall bli den slutgiltiga lösningen inte bara på människans ständigt ökande behov av transporter utan kanske också i andra applikationer som drift av elgeneratorer och annan utrustning. Nu är han enligt en pressrelease från Tata Motors i Indien framme vid ett delmål, de första fordonen skall snart vara i produktion och för denna och för vidare utveckling skall detta företag få ett stort ansvar." och vidare skriver de "Avtalet med Tata Motors ger inte detta företag några exklusiva rättigheter utan istället är det tänkt att hugade kan få producera CAT-bilar vid egna små fabriker jorden runt, Mr Negre tänker sig hundratals. 85 % av ingående detaljer kan lätt levereras från underleverantörer i närområdet och därmed sparas avsevärda mängder av transporter av såväl delar som färdigproducerade fordon. Avsikten är också att dessa mindre företag skall sälja bilarna i egen regi, utan återförsäljare som mellanhänder, för att ytterligare hålla nere priset. "
Det finns alltså mycket mer miljövänligare lösningar för trafik än de som trafikverket tar up i sina utredningar. Riktlinjer för trafikverket och liknande myndigheter och organisationen beslutas troligtvis på EU nivå med lobbister och bil industri och kanske MDI hänger inte med där? Kanske är det så att MDI kan förändra hela bil industri?  Det är nog bara det jag misstänker. Jag gissar bara. Förutom luft bil så finns det tydligen även andra alternativ om man surfar bara lite på nätet.  En bil som går på vatten finns det tydligen med.

Den 9 Mars 2012 skriver TT genom DN:
"Bilsalongen i Geneve, som öppnade för allmänheten på torsdagen, är inte bara en uppvisning i blänkande bilnyheter. Den är lika mycket en mötesplats för bildirektörer och grogrund för rykten om vilka företag som ska bli ihop med vilka."
...
"Första steget i alliansen är gemensamma inköp och 2016 ska en gemensam plattform för en minder bil ha utvecklats."
...
"- Politikerna måste stå bakom de tillverkare som vill omstrukturera. Här borde EU gå in och göra en samlad isats, säger Philippe Varin."


Vad är det för mindre bil står det inte riktig. Är det bensindriven, hybryd eller kanske Luftdriven? I alla fal något om MDI står det inte i nyheten. Jag skulle inte vara förvånad om det visar sig att bildirektörerna Philippe Varin, Steve Girsky, Sergio Marchionne m.fl. bildar alliansen emot MDI:s  Guy Negre av någon anledning. Och då oberoende om det är en personlig anledning eller ekonomisk så tycker jag inte att det räker för att påtvinga hela EU folket att köra och producera bensin bilar när det finns en bättre, mer miljövänligt alternativ. Eller ska den nya bilen som denna alliansen planerar gå på luft eller vatten?




http://grontteknisktnatverk.wordpress.com/
http://www.facebook.com/GrontTeknisktNatverk 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar