.

tisdag 29 januari 2013

"Pyramids Of Waste"

 En gång blev jag tipsat av Nicklas Persson från Skåne om ett film som avslöjar marknadens krafter som går ut på att skräpa ned vår planet genom att påtvinga konsumentetr att handla mer och mer . Filmen fanns på youtobe http://www.youtube.com/watch?v=qjLDAlZMVYA   , men tydligen blev borttaget. Troligtvis heter filmen "Pyramids Of Waste" och  det är nog samma filmen som beskrivs bl.a. på http://notbuyinganything.blogspot.dk/2012/03/pyramids-of-waste-planned-obsolescence.html och på http://www.peatsridgefestival.com.au/artists/pyramids-of-waste-(the-lightbulb-conspiracy)-film/ , m.m. Filmen kallas också "The Light Bulb Conspiracy" och av det vad jag kommer ihog så börjades den med att dokument från fyrandet 100 ade födelsedag av en   glödlampa, på en amerikansk verkstad, då arbetarna märkte att glödlampan har lyst i 100 år utan att gå sönder.
Vidare har man åskådligtgjort att producenter beslutar om att försämra sina produkter så att efter garantions tid grejerna går sönder, då producenten ansvarar inte för produkten. Därefter kom det  mängd exempel på produkter som producenter försämrade för att få sälja mera vilket i sin tur betyder att kunderna kastar mer och skapar mer avfal. Av de exempel som jag kommer ihog så var det förutom glödlampor, nylon strumpor och skrivare till datorer. Som det avslöjades på filmen , så de första nylon strumpor gick det inte att slå sönder. De var super uthåligaen , tills producent kom på att kvaliteten på strumporna måste försämras så att kunderna ska kasta dem och köpa nya. Så nu för tiden finns det till och med såna strumpor som går sönder redan innan man tar dem på sig. När det gäller skrivare så på filmen har avslöjats att producenten monterar en chip på moderskortet för skrivmaskinen som ordnar att efter t.ex. 10 000 utskrifter , skrivare skriver inte ut . Den fungerar alltså inte längre. Så kunden får kasta den och köper nytt. 
Som sagt filmen är borta och det är inte samma film som på den eu sidan http://www.reelisor.com/project/id__304/ .
    Trots att många är väll medvettna om att produkt producenter håller på att skräpa ner planeten, så är det ingen som vågar avbryta denna processen. Producenterna som fått säkert plats på marknaden får obegränsad med billig arbetskraft för att vidare producera sina garantibelagda pryllar och får pengar till att muta politiker som går med på att stödja producenter och få även moms från deras försäljning. Den ända politiken som vågade ta steget är Angela Merkel , när hon krävde att arbetarnat i Kina får bättre betalld så att de inte dumpar priset på solceller.
Bilindustri är en sånt tydligt exempel där ser man hur de stora jettarna som Saab, Citroen, Fiat bygger alianser tillsammans med politiker för att förhindra att utsläppsfri bilar tar över marknaden.  Här är exempelvis en hemsida som talar om att politikerna ändrat skatt på miljöbilar http://www.miljofordon.se/fordon/vad-ar-miljobil "Enligt vägtrafikskattelagen får miljöbilar fem års befrielse från vägtrafiksskatt. Från och med 1 januari 2013 förändras reglerna för befrielse från fordonsskatt för miljöbilar. Miljöbilsgränsen bestäms fr o m 2013 dels av bilens vikt och dels av vilket drivmedel den går på " . Företag sponsrade av staten som t.ex combitech påstås skydda landets säkerhet, medan i själva verket så går deras arbete på att skydda störra kapitalister som styr politiker. Vidare om vi är på skatter som gynnar miljöföstörring så är det tillvextverkets bidrag för transport http://www.tillvaxtverket.se/huvudmeny/insatserfortillvaxt/regionalutveckling/transportbidrag.4.21099e4211fdba8c87b800016807.html 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar