.

torsdag 21 februari 2013

Gudrun Schyman kokar vatten ...

"Det finns bättre sätt för att koka vatten ... " svararde Gudrun Schyman på frågan om hon är för eller emot kärnkraften. Kan man tänka sig mer feministisk och mer miljövänlig ideologi som det här oskyldiga svaret innehåller? Det är inte säkert. .. Så hur ska man koka vatten då och varför inte på kärnkrafts energi? Jo, bland annat så är det svindyrt . Olov Östlund skriver på facebook "I Sverige slår staten mot privatägd (brukarägd) vindkraft. 48 kr per kW i effektavgift för vindkraft, 19 kr för kärnkraft. Straffskatt på vindkraftkooperativ mm." Och när jag frågade om detaljer så hänvisade han till  ekopolitan på http://www.ekopolitan.com/nuclear/statliga-subventioner-till-svensk-karnkraft . Ja. Vad skriver man där då .....
Jooo..., i den ekopolitanen  skriver man om att lagen om kärnkraftens avvecklingen från 1997 http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19971320.HTM tagits bort stracks innan valet 2010 med förbehåll från centerpartiet om staten ska inte ge subventioner till kärnkraften, och vidare skriver man om att det saknas definnition om vad som kallas för subvention och att det är därför helt kass skrivelse och att det hindrar inte subventioner... Och så ekopolitanen själv genererar definitionen på subvention ur befintliga definitioner från en del organisationer.  Efter ha definnierat vad kan va en subvention ,räcknar man ut en massa dolda, direkta och indirekta  subventioner som staten BOR SLUTA GE till kärnkraften... Och det är en jätte lång listan med detaljerade beskrivningar och hänvisningar. Och så på listan finns det :
Statliga lånegarantier
Lånegarantier från andra stater
Exportkrediter
Direkta statsbidrag
Skatterabatter
Avgiftsbefrielser
Direkta lån
Lån till låg ränta
Riskkapital från statligt del-finansierade privata fonder
Statliga investeringar i kärnkraftsrelaterad infrastruktur
Statliga rabatter till kärnkraftsrelaterad infrastruktur
”Överavskrivning”, påskyndad avskrivningstakt
Forskning och Utveckling, FoU
Ekonomiska garantier vid förseningar i tillstånds- och/eller byggprocesser
Anslag och medlemsavgifter till myndigheter och internationella organisationer
Undantag från säkerhetslagstiftning och säkerhetsföreskrifter
Undantag från miljölagstiftning och miljöföreskrifter, samt brister i lagstiftning och föreskrifter
Begränsat ekonomiskt skadeståndsansvar vid olyckor eller attentat
Samägande av kärnkraftverk – Bristande konkurrens pga samägande av kärnkraftverk
Marknadsmakt: Lätt att minska elproduktionen för att höja elpriser. Elmarknaden har inbyggda incitament för minskad elproduktionen och därmed höja elpriset.
Marknadsmakt: Elmarknaden har inbyggda incitament till att inte investera i nya energikällor eller produktionskapacitet.
Marknadsreglering: Olika geografiska marknader för olika aktörer på elmarknaden.
Marknadsreglering: Olika marknadsplatser: Elpriset bestäms av elproducenter och elleverantörer på elmarknaden - vanliga elanvändare är utestängda från elmarknaden.
Marknadsreglering: Olika marknadsinstrument för olika aktörer: Aktörer på elmarknaden har många marknadsinstrument för att minska sina ekonomiska risktaganden och säkra elpris upp till fyra år - elanvändare kan, efter att elpriset bestämts på elmarknaden, endast välja fast eller rörligt pris.
Utsläppsrätter
Prispåslaget för utsläppsrätter på importerad fossilkrafts-el höjer priset för svenskproducerad kärnkrafts-el
Carbon Price Floor
Prispåslag vid ett svenskt Carbon Price Floor höjer priset för svenskproducerad kärnkrafts-el
Staten har tredubbel roll och ekonomiska intressen i elmarknaden
– Bristande konkurrens på grund av att staten äger en dominerande aktör på elmarknaden, staten har ekonomiska intressen i elmarknaden och staten är den som reglerar elmarknaden.
Statligt ägande av aktörer på elmarknaden som ger aktörerna ekonomiska fördelar



Något beräckning vad skulle kosta hur mycket , märkte jag inte riktig att det skulle finnas på ekopolitanen, så det är jag övertygat att det kostar mycket mer med kärnkraft än med t.ex. vindkraft, men varifrån Olov tagit ciffrorna är fortfarande oklart.

På sveriges radio hemsidan tar man också up kärnkraftens kostnader:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5457646
Auditionen kallas för "atomnotan - kärkraftens verkliga kostnader" , och där disskuteras  ämnet  bl.a. av  Ulrika Björnstan, Lena Ek och Lisa Nordin .

Annart skäll till att man ska inte koka vatten på kärnkraft är att det är radioaktivt och helt enkelt skadlig för människor djur och miljön och att bli av med radioaktiva avfal är helt ...

Nähä. Men i så fal vad ska man ha för att koka vatten? Biogasproducenter tycker att det är biogas som man ska använda till allt sånt, solcellerproducenter tycker att det är solceller som man ska ha och vindkraft distributorer ska göra allt för att övertyga om att det är bara vindkraft som är bäst, och det finns en del andra som vill sälja sitt... Men något objektiv och oberoende analys ingen vill komma med...det lånar sig inte , för vem ska betala då`för en helt oberoende analys?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar