.

onsdag 13 februari 2013

Rachel Carson - Feminist

 En bok av Rachel Carson som drog i gång en global miljörörelse och kraftigt begränsade användningen av miljögifter som DDT – lyssna mer på – http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/150965?programid=407 . Det kommenterar Matts Josefsson från Eriksberg : ”Tyst Vår!”—minns jag!Satte skräck i en hel värld och knuffade fram miljödebatten!!Tack för tipset!
Just det – “Tyst Vår ” av Rachel Carlsson … 1946 var det vanligt med reklam för insektsbekämpningsmedel baserade på DDT – Diklordifenyltrikloretan (http://en.wikipedia.org/wiki/DDT) och på 60- talet var DDT en självklart del av vardagen. Men 1962 nödde Rachel Carlson sina läsare med boken "Tyst vår" och ställde frågan “Varför den senaste tidens vårar blivit så tysta? Varför allt färre fåglar hördes från trädkronor och buskar?” . Ja, det visade sig att det var DDT som skadar miljö och tar död på insäkter och även fåglar. Och då blev hela moderna kemi industri ifrågasatt . Rachel Carson har altså dokumenterat skadliga effekter av bekämpningsmedel på miljön, särskilt på fåglar och anklagade den kemiska industrin att sprida desinformation . “Tyst vår” har varit med i många listor över de bästa Dokumentärroman Books av det tjugonde århundradet.
 Industrin ville förhindra att Rachels Carlson sprider sina åsikter och kallat henne för histerisk tant med ytterst begränsade kunskaper inom biologi. Rätt så roligt då hon var utbildat biolog.
Till slut , har John Kenedy  kallat henne till debatt med  USA vetenskapsråd och befästad att Rachel Carlson hade rätt. DDT är en fara för miljö och människa. Hjulen hade börjat snura . Rund omkring i USA bildades miljöföreningar inte minst för att rädda den stark hotade Vithövdad havsörnen , USA nationalfågel, som nu blev utrotningshotad. Innan fans det hundratusentals havsörningar i USA men på 50 talet blev det bara 400 par kvar.
1969 kom National Environmental Policy Akt   - USA:s första miljölagstiftning, sedan bildades USA:s naturvårdsverket, för att till slut införa 1973 förbud mot användning av DDT inom jordbruket.
Tyvärr så Rachel Carlson dög redan 1964 av bröstcancer, och fick alltså inte uppleva de effekter vad hennes bok “Tyst vår” orskad. Men då också slipper hon  kemi industri  som vill helst smutskasta hennes arbete för att sälja mera av sina kemiska gifter …
Rachel Carson  var en typisk feminist , hon vågade framföra och argumentera för sina åsikter, trotts att hel kemi industri var emot henne och hon ägnat sitt arbete för människor och natur som en sann feminist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar